Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Célkeresztben az anyagcsere

Márton Márk, 2009-01-14
A megfelelő táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás a kiegyensúlyozott anyagcsere záloga. Az anyagcsere szó nagyon elterjedt a magyar szóhasználatban. Az interneten rákeresve a másodperc töredéke alatt 89 000 találatot kapunk. Ugyanakkor a fogalom körül számos dolog tisztázatlan. Az emberek jelentős része a testnyílásokban zajló, kiválasztásban lévő folyamatokat érti alatta, holott az anyagcsere jóval több, mint a tápanyagok bevitele és azok távozása a szervezetből.

Gyakran azért használjuk az anyagcsere szót, mert kerülni akarják a vulgáris - széklet, vizelet - kifejezéseket. Az anyagcsere valójában az a folyamat, amikor az élőlények a környezetükből anyagokat vesznek fel, azokat felszívódásra alkalmas állapotúra bontják, beépítik sejtjeikbe, energiaként raktározzák, vagy megváltozott formában a szervezetből eltávolítják.

Beszélhetünk továbbá a tápanyagok anyagcseréjéről is, ugyanis a szervezetünkbe kerülő tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) a szervezeten belül egymásba is átalakulhatnak. A szénhidrát felesleg cukorbetegséget, túl sok zsírral együtt magas koleszterin szintet, érelmeszesedést idézhet elő elő. Jelen tudásunk szerint a fehérjék az izmok felépítését támogatják, hőtermelő, telítettségérzést okozó hatásukkal a testsúlycsökkenésben játszanak szerepet. Ezek nem a táplálékban, hanem a szervezet belsejében játszódó anyagcsere folyamatok, melyek hormonális és idegrendszeri ellenőrzés alatt állnak. Az orvostudományban az anyagcsere problémákkal elsősorban az endokrinológusok foglalkoznak, de a diabetológusok, lipidológusok, obezitológusok is nagy mértékben érintettek a témában.

Az emberek életmódja hatással van az anyagcserére. A táplálkozási zavar, a mozgáshiány elhízást, és a hozzá kapcsolódó diabéteszt, magas koleszterinszintet, magas vérnyomást okoz. Az időjárásnak is van rá bizonyos hatása, melegben az anyagcsere gyorsul, hidegben lassul, télen inkább híznak az emberek. A fizikai tréning növeli az alapanyagcserét, napi 45 perc fizikai tréning ezt a hatást még 2 napig fenntartja.

Még az egészséges szervezetnek is, ha csak mérsékelten, de szüksége lehet az anyagcsere élénkítésére. A testmozgással és a megfelelő étrend megválasztásával mindenképpen pozitív irányban befolyásolhatjuk a szervezetünkben zajló folyamatok lefolyását. Az antioxidánsokban gazdag tápanyagok szervezetünkbe juttatásával például kedvezően befolyásolhatják a belső anyagcsere folyamat részeit képező oxidációs folyamatokat. Az oxidációs folyamatok és a szervezetben található ún. antioxidáns anyagok közötti egyensúly az előbbiek javára történő felborulása esetén ún. oxidatív stressz keletkezik. Ez a folyamat együtt jár a szabadgyökök keletkezésével, amelyek számos betegség kialakulásában játszhatnak szerepet.

Az egyik leghatékonyabb antioxidáns a zöld teában található ún. epigallokatekin-gallát, rövidítve EGCG. A zöld teák fogyasztása koffein tartalmuk miatt is kedvező hatást gyakorolnak az anyagcsere élénkítésére. A koffein élénkíti az anyagcserét, a központi idegrendszert, a szív és agy, vese vérkeringését, gyorsan átjut a vér-agy gáton, hamar szellemi frissességet okozva, javítja a memóriát, a tanulást is. A zöld tea fogyasztás előnyeivel számos tudományos vizsgálat is foglalkozott, melyek szerint ezen italok rendszeres fogyasztása hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Dr. Pados Gyula
c. egyet. docens
A Táplálkozási Fórum elnöke

 


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: anyagcsere, antioxidáns, EGCG, életmód, tápanyagok
Kapcsolódó cikkek:
Gyorsabb anyagcsere - fogyás 7 lépésben
Minden élet alapja az anyagcsere - Az anyagcsere folyamatok hatása egészségünkre
Peszticid - növényvédő szerekkel terjed az allergia?
Influenza, szív- és daganatos betegségek megelőzése szelénnel
Égő érzés a gyomorban - mit tegyünk ellene?
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - II. rész
Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór
Elég allergént kapunk?
Rózsaszín Egészségnap, séta az egészségért, a mellrák ellen


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink