Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az immunterápiák biztonságosságáról

Dr Gere László, 2009-02-02
Ebben a cikkben a bőralatti injekciós immunterápia biztonságosságát hasonlítják össze a bőralatti immunterápiával. A bőralatti immunterápiát sikerrel szénanátha, asztma, és a hártyásszárnyúak mérge esetében használták. A bőralatti injekciós immunterápia (subcutaneous immunotherapy, SCIT) elvégzése során 1957 és 1986 között 26 halálos kimenetelt jegyeztek fel. Ezt követően 1986-ban Nagy-Britanniában komoly korlátozó intézkedéseket vezettek be, amelyekkel a SCIT alkalmazását szigorították. Ugyanebben az évben, 1986-ban az immunterápia egyik változatát, a nyelvalatti immunterápiát (sublingual immunotherapy, SLIT) vezették be. Ebben a tanulmányban az immunterápia e két fajtájának a biztonságosságát tekintjük át.

A bőralatti immunterápiánál a specifikus allergént a bőr alá fecskendezik. Először egy nagyon hígított koncentrációval kezdenek, és hetente vagy kéthetente növelik a dózist (bevezetési vagy felépítési fázis), míg a fenntartó dózist el nem érik. Mivel a SCIT súlyos allergiában szenvedőket céloz meg, ezért az allergének adása allergiás reakciót, sőt még halálesetet is kiváltott. A SCIT során az injekciós területen előforduló enyhe duzzanat és vörösödés általános és nem igényel különösebb beavatkozást. Távolabbi szervek érintettsége esetében óvatosnak kell lenni, mert ez akár anafilaxiás reakciót is jelenthet, de ugyanúgy allergiás asztma és orrfolyás is előfordulhat. Az egész szervezetet érintő reakciók 1981 és 1990 között 115-ről 26-ra csökkentek (1990-2000). A halálos kimenetelű reakciók SCIT-re ritkák, egy eset jut 2-2,5 millió adott dózisra. Az esetek többségében asztmás betegekről van szó (75%), akik a bevezetési fázisban voltak, és az esetek 80%-ban az anafilaxiás sokk tünetei 30 percen belül jelentkeztek. Összesen 17 halálesetet  dokumentáltak ennél az immunterápia formánál mind 1985 és 1989, mind 1990 és 2000 között.

A nyelvalatti immunterápiánál tablettát vagy cseppeket adnak a nyelv alá, ahol 1-2 pecig tartani, majd lenyelni kell. A SCIT-tel ellentétben ennél az immunterápia formánál nem alkalmaznak bevezetési fázist. Néhány egyedi esetben dokumentáltak torok duzzanatot, illetve ajak duzzanatot és hólyagosodást. Ezekben az esetekben a tünetek a kezelés tovább haladtával vissza fejlődtek. A SLIT-tel kapcsolatban nem számoltak be halálesetről, noha ártalmas, az egész szervezetet érintő anafilaxiás reakcióról már tudósítottak.

Különösen gyermekek körében lehet eredményes a SLIT, mivel fájdalommentes. Néhány tanulmányban arról számoltak be, hogy gyermekeknél nem léptek fel az egész szervezetet érintő allergiás reakciók.

A SCIT halálozási  mutatói részben történelmiek, az újabb irányadó elvek (1990 óta) megszigorították a használatát, és ezáltal csökkentették a káros reakciók számát is. A SLIT-nél meg kell találni az optimális dózist, az eljárás menetét, illetve a nem keresztreagáló allergének mennyiségét is. Ha ezeket szabványosították, akkor a SLIT-et valószínűleg előnybe lehet részesíteni a a SCIT-tel szemben.

 

Forrás: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: bőralatti immunterápia, SCIT, subcutaneous immunotherapy, nyelvalatti immunterápia, SLIT, sublingual immunotherapy, anafilaxiás reakció
Kapcsolódó cikkek:
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - I. rész
Egyre többen döntenek az immunterápia mellett
Immunterápia - Tartós megoldás az allergiára
Karácsonyi ajándékok az egészség jegyében
Pollenszezon után - hasznos tanácsok, hogy a jövő nyár ne az allergiáról szóljon
Allergia kezelés a XXI. században: immunterápia
Allergiás gyermek az iskolában
Támadnak a pollenek: a fekete üröm
Immunterápia: az orális allergia szindróma kezelésére
Megoldás az allergiára: immunterápia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink