Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Hüvelyesek keresztallergiája spanyol gyermekek körében

Dr Gere László, 2009-01-19
A hüvelyesek között a földimogyoró vezeti az allergén "TOP 5-ös" listáját. Az amerikai mogyoró elsősorban az USA-ban és néhány európai országban fő allergén. Spanyolországban az olyan hüvelyesekre való allergia, mint a lencse, a borsó, és a csicseriborsó gyakoribb, és a listán az ötödik helyet foglalja el.

Tudósok kimutatták, hogy gyakori a klinikai allergiás reakció (a tényleges allergiás reakció, nem a vérteszttel kimutatott túlérzékenység) több hüvelyes növényre nézve a spanyol gyermekek körében. Iskoláskorban a spanyol gyermekek legalább hetente egyszer fogyasztanak hüvelyeseket, elsősorban lencsét, babot vagy csicseriborsót. A fogyasztás otthon vagy az iskolában történik. Az allergiák kiváltó oka elsősorban a lencse és a csicseriborsó, azonban az is megállapítást nyert, hogy a borsó is lényeges szerepet játszik a hüvelyesekre való allergia kialakulásában. A tényleges allergia fehérbabra, zöldbabra és szójababra ritka.

Szérum analízissel megállapították, hogy nagymértékű a keresztreakció lencsével, borsóval és csicseri borsóval, ez azonban még nem jelent klinikai manifesztációt.

Néhány kutató egy fő allergént azonosított az azonos körülmények között megfőzött lencsében, csicseriborsóban és borsóban. Ez a tény alátámasztja azt a feltételezést, hogy a fehérje ellenáll a hőnek, és aktív marad az elkészített hüvelyesekben. Ugyanakkor ez atény egybevág azzal, hogy noha más szerzők több allergént izoláltak a főzött lencse és borsó kivonatokból, köztük és egyéb hüvelyesek allergénjei között molekuláris szinten nagy mértékű hasonlóságot állapítottak meg..

Provokációs tesztek segítségével a tudósok meg tudták erősíteni, hogy a lencsére, csicseriborsóra és borsóra való allergia gyakori a spanyol gyermekek körében. A vizsgált korcsoportban a gyermekek 69%-a több mint egy hüvelyesre volt allergiás. A leggyakoribb társulások a lencse és a csicseriborsó allergia volt, ezt követte a lencse és a borsó allergia, majd a lencse, a csicseriborsó és a borsó allergia következett. A tudósok a mostani tanulmányban azt is megállapították, hogy a földimogyoróra allergiás gyermekek 60%-a egyéb hüvelyesekre, mint például a lencsére is allergiásak. Más szerzők azt is megállapították, hogy a tényleges klinikai allergia a farkasbab és az amerikai mogyoró között szintén gyakori.

Miért nem annyira allergiások földimogyoróra a spanyol gyermekek? Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a lencsét és a csicseriborsót korábban veszik be az étrendbe, mint a földimogyorót, és az utóbbit elsősorban szárítottan fogyasztják, és nem vaj formájában.

A mostani tanulmány megerősíti a keresztallergia létezését a lencse, a csicseriborsó és a borsó között, amit a provokációs tesztek is igazoltak.

Forrás: International Archives of Allergy and Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: spanyol gyermekek, hüvelyesek, keresztallergia, lencse, csicseriborsó, borsó, földimogyoró
Kapcsolódó cikkek:
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
Az élelmiszerallergia alakulása csecsemők és gyermekek között Izraelben
Túlsúlyban a rák rizikója
Mit egyen az iskolás?
Egészségesen gyermekkorban - a szénhidrátok és a fehérjék szerepe a táplálkozásban
Szájon át történő immunterápia súlyos tehéntej allergiásoknál
Allergiás gyermek az iskolában
Támadnak a pollenek: a fekete üröm
Immunterápia: az orális allergia szindróma kezelésére


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink