Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Az élelmiszerallergia alakulása csecsemők és gyermekek között Izraelben

Dr Gere László, 2009-03-09
Az élelmiszerallergia a kisgyermekek körében elterjedt. Az utóbbi évtizedekben gyakorisága növekedett, elsősorban az iparilag fejlett országokban. Csúcspontját a gyermek egyéves korában éri el, amikor is a gyakoriságát 2-8%-ra becsülik. A későbbi gyermekkorban az élelmiszerallergiát kinövik, és ekkor gyakoriságát már csak 1-2 %-ra becsülik. Ennek ellentmond, hogy a szülők 35%-a számol be valamilyen allergiáról.

A legtöbb allergiát kiváltó élelmiszerek - amelyeknek fontossági sorrendje országonként változó - a földimogyoró, a tehéntej, a tojás, a diófélék, a szója, a hal és a tenger gyümölcsei. Az amerikai mogyoró-allergia elsősorban Észak-Amerikában általános, a halra való allergia Spanyolországban és Portugáliában terjedt el, a szezámallergia leginkább Izraelben gyakori. Míg az olyan allergiákat, mint a tehéntej, a szója, a gabona vagy a tojás általában többé-kevésbé kinövik, addig a földimogyoró allergiát, a diófélékre, és a tenger gyümölcseire való allergiát általában nem növik ki a gyermekek.

Izraelben az élelmiszerallergiák listáját a tehéntej allergia vezeti. Az esetek többségében (69%) az allergia azonnali típusú (azaz úgynevezett IgE által közvetített). A nem azonnali típusú tehéntej allergiák többségét a gyermekek inkább kinőtték, mint az azonnalit.

A tanulmányozott korcsoportban összefüggést találtak a kutatók a szójaallergia és a tehéntej allergia között. Míg a szójaallergia gyakorisága az azonnali típusú tehéntej allergiás esetekben 13%, a nem azonnali típusúban 25%. A szójaallergiás esetek többsége nem azonnali típusú allergia volt. A szójaallergiát a gyermekek többsége még kétéves kora előtt kinövi.

A szezám Izraelban a harmadik leggyakoribb allergén. Gyermekek között 17% a szezámallergia, míg a földimogyoróé csupán 8%. A szezámallergia többsége azonnali típusú volt. A jelenlegi szezámra allergiás pácienseknél az allergia anafilaxiás reakcióval kezdődött. A szezámallergia körülbelül egyéves korban jelentkezett, amely megfelel a szezámmagok étrendbe való iktatásának kezdetével - Izraelben. A szezámra allergiás pácienseknél családi, illetve személyes allergiás betegségek halmozódása áll a háttérben. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a szézámra allergiás gyermekek 17%-ának vannak szezámra allergiás elsőfokú rokonai. Egy családban például három gyermek lett egyszerre szezámra allergiás. Közülük kettőnek volt anafilaxiás reakciója.

Egy előzetes tanulmányból az derült ki, hogy a szezámallergiás betegek 20%-a mutatott toleranciát 4 éves korra. A jelenlegi tanulmány szerint az ilyen allergiás betegek 30%-a nőtte ki allergiáját 2,8 éves korra.

Forrás: Annals of Allergy, Asthma and Immunology


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: élelmiszerallergia, tehéntejallergia, szójaallergia, szezámallergia, gyermekek, Izrael
Kapcsolódó cikkek:
A gyomor-bél rendszer fejlődése az első életév során - a csecsemők élelmiszerallergiája
Allergia és nyaralás
Elégtelen emésztés növeli a tőkehalallergia kiváltásának esélyét
Anafilaxia, angioneurotikus ödéma, és csalánkiütések miatti kórházfelvételek Ausztráliában
Élelmiszer-, és légúti allergénekkel kapcsolatos túlérzékenység az élet első három évében
Életmentő készülék allergiásoknak
Mikor fejlődik ki, milyen tünetekkel jár?
Megérkezett az allergénmentes mogyoró
Szója allergia
Szója allergia: összehasonlítás a normál és a genetikailag módosított változat között


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink