Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Minden élet alapja az anyagcsere - Az anyagcsere folyamatok hatása egészségünkre

Márton Márk, 2009-02-09
Egyre többet hallunk róla, hogy az egészséges életmód, és a betegségmegelőzés szempontjából alapvető jelentőséggel bír a kiegyensúlyozott anyagcsere. Mi az anyagcsere feladata és mit tehetünk mi magunk az anyagcsere folyamatok élénkítése érdekében? - Antal Emese, dietetikus, szociológus válaszol.

"A látszólag egymástól független egészségügyi problémák, mint például a magas vérzsírszint, az elhízás vagy a magas vércukor szint ok-okozati kapcsolatban állnak anyagcserénk egyensúlyának valamilyen mértékű felbillenésével. A megfelelő étrend összeállításával a bevitt energiamennyiség szabályozható, ami által nagymértékben csökkenthető számos betegség kialakulásának kockázata" - Antal Emese, elnök, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
 
Az anyagcsere funkciója - Minden élő szervezet működésének alapvető feltétele, hogy a működéshez energiát hordozó táplálékra van szüksége. A környezetből felvett tápanyagokat a szervezet kémiai reakciók sorozatán keresztül energiává alakítja, illetve alkalmassá teszi a felszívódásra. Ezek a folyamatok teszik lehetővé a mozgástól kezdve a gondolkodáson át a növekedést vagy a sejtek reprodukcióját.
 
Metabolikus egyensúly - Az anyagcsere folyamatokat két csoportra oszthatjuk. A lebontó (katabolikus) reakciókban a táplálék molekulái (szénhidrátok, fehérjék, és zsírok) bomlanak le, miközben energia termelődik. Az építő (anabolikus) folyamatok során a felszabadult energia segítségével összetett makromolekulák (fehérjék, nukleinsavak) képződnek. A folyamatokhoz kapcsolódik a termogenezis fogalma, amelynek során anyagcserénk fokozása közben hő termelődik. Szervezetünk, mint egy tökéletes gépezet szabályozza ezeket a folyamatokat, alkalmazkodik a változásokhoz és bizonyos határig  kompenzálja az egyensúly esetleges felbomlását.
 
Alapanyagcsere - Alapanyagcserének nevezzük azt a minimális energiafogyasztást, amelyet nyugalomban levő emberen mérhetünk. A nyugalmi anyagcsere az alapvető életfunkciók - szívműködés, légzés, idegi működés - biztosításához szükséges energiamennyiség.
 
Ha felborul az egyensúly - A leggyakoribb okok és következmények az elhízás, érelmeszesedés, cukorbetegség, magas vérzsírszint, szívbetegségek, hormonháztartási zavarok, melyek esetén felborul az egyensúly, és kezelést igénylő kóros állapotok alakulhatnak ki. A 10 vezető halálok közül 5 a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza.
 
Az anyagcserét befolyásoló tényezők - A legfontosabb tényezők közé a kor, a nem, a táplálkozás, a fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek tartoznak többek között. Mivel a kor előrehaladtával fokozottan csökken az alapanyagcsere, korábbi testsúlyunk megőrzéséhez egyre kevesebb energia bevitele, vagy több energia felhasználása szükséges. 

Az aktív sportolóknak 5 %-kal nagyobb az alapanyagcseréje - Az egyensúly eltolódásához vezethet a fizikai aktivitás hiánya, a mozgásszegény életmód.
Az aktív, rendszeres fizikai tréning növeli az alapanyagcserét. Rendszeres fizikai aktivitás esetén ugyanis nő az izomszövet tömege. Mindemellett az izommunka olyan hormonális, idegi változást indukál, ami fokozza az anyagcsere folyamatok intenzitását. A testmozgás hosszú távú hatásai közül a legfontosabbak, hogy csökken a zsírszövet és a vérzsír mennyisége, csökken a cukorbetegség, a szívbetegségek kockázata, erősíti az immunrendszert, és fokozza az étvágyat.
 
A testmozgás mellett a megfelelő étrend megválasztásával tudjuk pozitív irányba befolyásolni a szervezetünkben zajló folyamatokat. Az anyagcsere folyamatok részét képezik az úgynevezett oxidációs folyamatok, amelyek során az egészséges sejteket károsító szabadgyökök keletkezhetnek. A szabad gyökök károsító hatásait az úgynevezett antioxidáns anyagok képesek megkötni. Az antioxidánsok rendszerint szerves vegyületek, ilyenek többek között a C-, A-,  E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok. Manapság egyre több kutatás foglalkozik a zöld teában található EGCG (epigallokatekin-gallát) nevű antioxidánssal, amelyet az egyik leghatékonyabb antioxidánsként tart számon az orvostudomány. A zöld tea nem csak az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali, hanem a régóta jelen lévő zsírrétegek lebontását is elősegítheti, növelve ezzel a bőr rugalmasságát.
 

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: alapanyagcsere, anyagcsere, egészség, metabolikus egyensúly
Kapcsolódó cikkek:
Gyorsabb anyagcsere - fogyás 7 lépésben
Célkeresztben az anyagcsere
Peszticid - növényvédő szerekkel terjed az allergia?
A napi 5-6 gramm só volna egészséges - Kicsit kevesebb konyhasó, sokkal kevesebb szívhalál
Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór
Túlsúlyban a rák rizikója
Növekvő súly, növekvő gondok - az elhízás és az érbetegségek
Karácsonyi ajándékok az egészség jegyében
Egy csepp Világnap
Rózsaszín Egészségnap, séta az egészségért, a mellrák ellen


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink