Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór

Márton Márk, 2009-03-11
Jelenlegi tudásunk szerint a daganatos betegségek biztos kivédésére nincs mód, de a kockázati tényezők csökkentésével sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Mivel a mindennapi életünket meghatározó jó és rossz szokásaink - táplálkozási szokásaink, ízérzékelés, fizikai aktivitás igénye - gyermekkorban alakulnak ki, ezért már a kezdetektől tudatosítani kell a rizikófaktorok ártalmasságát.

Ebben a szülőknek, nevelőknek, pedagógusoknak, a gyermekeket körülvevő tágabb környezetnek van hatalmas felelőssége. Meg kell értetni már az egészen fiatal korosztállyal is, hogy jelenlegi szokásaik, életformájuk meghatározza későbbi egészségüket, és 20-30-40 évvel később jelentkező betegségek ellen tehetnek ma tudatosan.
 
Az idei évben a Magyar Rákellenes Liga az elsődleges prevenció témakörét előtérbe helyezve kiemelten foglalkozik azokkal a gyermekkori ártalmakkal (elhízás, mozgásszegény életmód, aktív és passzív dohányzás, napártalom), amelyek felnőttkorban daganatos betegségekhez vezethetnek. A gyermekkorban rögzült szokásaink meghatározzák későbbi egészségünket.
 
A rákmegelőző állapotra, rákbetegségre utaló jelek, tünetek, panaszok figyelmen kívül hagyása és a félelem általános emberi reakció, de ezeknek az oktatását nem lehet elég korán kezdeni. A korai felismerés különösen fontos azoknál az embereknél, akik életvitelük, foglalkozásuk, környezetük, családi hajlamuk, társadalmi, gazdasági helyzetük miatt veszélyeztetettek.
 
A túlsúly és az elhízás, a kóros mértékű zsírlerakódás okozza többek között a szív- és érrendszeri elváltozásokat, az érelmeszesedést, az agyi katasztrófákat, a magas vérnyomást. Kevésbé ismert tény, hogy növeli számos daganatos betegség kialakulásának kockázatát is, valamint rontja a gyógyulás esélyeit (a vastagbél, emlő, nyelőcső, petefészek, hasnyálmirigy, epehólyag, vese rákos megbetegedését).
 
Az elhízás mérésére számos módszer létezik, a legismertebb és legelterjedtebb a testtömeg-index (body-mass index, BMI) számítás. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével.
Pl. egy 170 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében a 80-at elosztjuk az 1,7 méter négyzetével, vagyis 2,89-cel, ebben az esetben az eredmény kb. 27,7, ami magas BMI érték.
Ha a kapott BMI alacsonyabb, mint 18, soványságról beszélünk, 18-25 között egészséges testsúlyról, 25-30 között túlsúlyról, és 30 felett elhízásról. Ez az érték természetesen függhet a nemtől és az életkortól is, de háziorvosa segít Önnek állapota felmérésében.
 
Sokan azért nem foglalkoznak túlsúlyukkal, mert adott pillanatban nem éreznek semmilyen fájdalmat, panaszt, így azzal áltatják magukat, hogy ez számukra nem probléma. De az elhízás által okozott betegségek legtöbbje sajnos alattomos: évek alatt alakul ki, sokáig nem okozva problémát. Ne szégyelljen segítséget kérni! Először érdemes feltérképezni étkezési szokásait, átgondolni, mennyi időt fordít testmozgásra, a fizikai aktivitás milyen szerepet játszik életében. Apró célok kitűzésével célszerű elkezdeni a változtatást, mert így a sikerélmény újabb tettekre sarkallja. Aki egyik napról a másikra akar „életmódot váltani”, annak nagyobb az esélye a kudarcra. Fő szempont legyen a bevitt energia és a felhasznált energia ideális arányban tartása, a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás megfelelő időtartamú célzott testmozgással.
 
A Magyar Rákellenes Liga ingyenesen hívható lelkisegély szolgálata 1990-ben jött létre. Segítséget nyújtunk daganatos betegeknek és családtagjaiknak, de bárkit meghallgatunk, aki hozzánk fordul problémájával, és segítünk, hogy gondjával az illetékes helyre juthasson. A szolgálat fő sajátossága az anonimitás: a hívónak nem kell bemutatkoznia, és ügyelőink sem mondhatják meg nevüket, számmal azonosíthatók, így könnyebb a probléma feltárása. Szolgálatunkhoz általános információkéréssel is fordulhatnak, felvilágosítást nyújtunk a korai felismeréssel, figyelmeztető jelekkel, szűrésekkel kapcsolatosan.
Munkatársaink hétfőtől péntekig 9-19 óra között, szombaton 9-15 óráig várják hívásukat a 06-80-505-675-ös, ingyenesen hívható telefonszámon!
 

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: rák, megelőzés, rizikótényezők, elhízás, BMI, egészséges életmód
Kapcsolódó cikkek:
Túlsúlyban a rák rizikója
A vastagbélrák szűrés lehetőségei Magyarországon
Az allergia és a rosszindulatú daganatos betegségek
Rózsaszín Egészségnap, séta az egészségért, a mellrák ellen
Daganatos megbetegedések és az allergia
A fekete tigris garnélarák (Penaeus monodon) új allergénje
Óvatosan grillezzünk
Aszpirin a rák ellen
A plusz kilók növelik a rák kockázatát
Védőoltással a daganatos betegségek ellen


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink