Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit

Singola Edit, 2009-03-09
Ritka az olyan ember, aki már gyermekként tudja, mit is akar kezdeni az életével, tudja, mi az életcélja. dr. Hídvégi Editnek már óvodásként is az "orvososdi" volt a kedvenc játéka. Igazi kitartással, tűzön-vízen keresztülvitte tervét, és a gyógyításnak szenteli az életét. Az orvosi munka mellett a család a legfontosabb számára. Kisfia nem betegeskedett soha, de átérzi a beteg gyermekek és szüleik helyzetét. Saját családjáról és az allergiás gyermekek gondjairól és kilátásaikról kérdeztük.

Az orvosi pálya a nehézségekkel együtt sok örömet is nyújt. A gyermekorvoslás pedig a  kifejezetten nehéz területek közé sorolható, főleg amiatt, hogy a gyermekek más megközelítést igényelnek, nem beszélve a beteg, nyűgös gyermekekről. Miért választotta ezt a hivatást?

Már 3 évesen gyermekorvos akartam lenni, és az oviban a babákat gyógyítgattam. Mások letettek akkori terveikről, de bennem ez a cél csak erősödött. Bár a családban nem volt orvos, mégis ez a pálya vonzott a leginkább. A gyerekeket nagyon szeretem! Így már az egyetem első évétől erre a hivatásra készültem. Az egyetemi tankönyvek nagyrészt a felnőttek gyógyításáról szólnak, de én mindenütt megkerestem azokat a kis megjegyzéseket, amik a gyermekekre vonatkoztak. A gyermekgyógyászatot különös kedvvel tanultam és rektori pályázatot írtam az ott megadott témákból.

Önnek vannak gyermekei?

Igen, van egy 13,5 éves fiam. Szerencsére a csecsemőgondozáson kívül egyéb gyakorlatot nem szereztem az ő életéből. Mindig egészséges volt, jól fejlődött.

Miként tudja a családot és munkát összeegyeztetni?

Ez nehéz feladat egy nő számára, aki mindenhol meg akar felelni. Az éjszakák rövidültek le, hogy a szakcikkeket elolvassam, tudományos munkáimat, előadásaimat megírjam. Az édesanyám önfeláldozó segítsége nélkül nem is sikerült volna.

A pulmonológia és a gasztroenterológia a szakága. Főleg ezek a területek fedik le az allergiások problémáit: hasfájás, hasmenés, légzési nehézség. Melyek az allergia leggyakoribb tünetei gyermekkorban? Mennyire súlyosak
ezek a szimptómák, illetve milyen szövődmények léphetnek fel?

Inkább úgy mondanám, hogy a gyermekkori betegségek közel 80%-át teszik ki a légúti és gasztroenterológiai betegségek. Az allergia csak a gyermekek 1/3-át érinti, a táplálék-allergia pedig még gyermekkorban is 10 % alatti gyakoriságú. Ennek ellenére sokaknál felmerül és a helyes diagnózis megállapítása nagyon bonyolult. Ezért érdekel, és az összetettsége is vonzó számomra. Helyes táplálással gyógyíthatóak ezek a kis betegek és később még ki is nőhetik az ételallergiát. Bár egy részük később asztmássá válhat, de ennek a kezelésére már sok, nagyon jó gyógyszert kitaláltak.

Megelőzhető-e az allergia? Az anyatejnek lehet prevenciós szerepe?

Az anyatejes táplálással megelőzhető a tejérzékenység és az ekcéma egy része. A későbbi allergiás betegségek kialakulását is csökkenti, de ez a hatás csekélyebb, és néha vitatott is.

A gyermekeknél az élelmiszerallergia 3-4-szer gyakoribb jelenség, mint a felnőttek körében. Milyen allergénekre/ételekre reagálnak érzékenyen a csecsemők és a kisgyermekek?

A csecsemők első fajidegen fehérjéje, amit fogyasztanak, a tápszer. Immunrendszerük még éretlen, a bél nem tudja kivédeni az idegen fehérjék felszívódását és az allergiás hajlamot öröklött gyermekekben súlyos tünetek jelenhetnek meg: ekcéma, véres széklet, bőrpír, csalánkiütés, fulladás, hasfájás, hasmenés és még számos más eltérés. Ezt tej, tojás, szója okozza leggyakrabban.

Gyerekeknél mely keresztallergiák a jellemzőek?

Tehéntej helyett nem használható a kecske vagy juhtej, mert 92-96%-ban ugyanazokat az allergéneket tartalmazzák. Ezt nevezzük keresztreakciónak. A tejérzékenyek közel 20%-a szójára is allergiás, ezért egy részüket ettől a típusú tejpótló tápszertől is el kell tiltani.

Nehezebbé teszi a kisgyerek táplálását a többszörös allergia. Mennyire gyakori ez a jelenség? Hogyan oldható meg a megfelelő tápanyag bevitel náluk?

Azért szerencsére a tápszergyárak felkészültek az ilyen betegek kezelésére és olyan speciális tápszereket hoznak forgalomba, melyeket az allergiás gyermekek panaszok nélkül fogyaszthatnak. Széleskörű kutatások folynak, hogy hogyan lehet az allergiát megelőzni. Ebben is jelentős szerepük van a tápszer gyártóknak, hiszen a legújabb készítmények igazoltan erre is alkalmasak.

Táplálkozhat-e a baba teljes értékűen, amellett, hogy valamilyen összetevőre allergiás? Befolyásolja ez a fejlődését?

A csecsemőtápszereket a babák igényeinek és szükségleteinek figyelembe vételével gyártják, így - aki arra rászorul - teljes értékű táplálékot kap, vitaminokkal, a csecsemő fejlődéséhez szükséges elemekkel kiegészítve. Így zavartalan lesz a fejlődésük.

A gyermekkori allergia hajlamosít más betegségekre is?

A csecsemőkori ekcémás, ételallergiás betegek később asztmássá, szénanáthássá válhatnak.

Ön szerint a magyarországi termékeken mennyire kielégítő az allergén-összetevők jelölése? Megfelelő a tájékoztatás? Gondot okoz a szülőknek az információ-hiány?

A nemzetközi rendelkezéseknek megfelelően hazánkban is fel kell tűntetni az élelmiszerek csomagolásán azok összetevőit. Ez nagyrészt meg is történik, csak sokszor a betűméret miatt nehezen olvasható a felirat. Az interneten is sok információ elérhető már.

Mit tehet az anya, ha allergiás a csecsemője, kisgyermeke? Mi okozza általában a legnagyobb problémát a mama számára? Mennyire tudják tolerálni és elfogadni a bajt?

Megfelelő szakemberhez kell fordulni az ilyen gyermekkel. Tudni kell, hogy az ételallergia az esetek jelentős részében 3 éves korra kinőhető, tehát nem szabad egy idő után feleslegesen diétáztatni a gyermeket. Ez nem tesz jót a fejlődésének és a közösségi elhelyezése is nehezebb. Szinte minden anyuka nagyon jól megtanulja azt az étrendet, amelyet a gyermek tünetmentesen fogyaszthat.

Az Ön családjában van allergiás?

A családomban nincs allergiás, de a szülők problémáját maximálisan átérzem, és ahol tudok, segítek.

Biztosan több speciális esettel találkozott pályafutása alatt. Mi volt a legnagyobb kihívás a munkája során?

Sok érdekes vagy nehéz esettel találkoztam, ezek mind megmaradtak az emlékemben és az orvos-továbbképzések során ezeket, mint gyakorlati példákat gyakran elmesélem.

Az orvosi hivatás sok gondot, felelősséget ró az emberre. Hogyan szokott erőt meríteni? Szabadidejét mivel tölti? Van valamilyen hobbija? Sportol?

A családom tölti ki a munka után fennmaradó időm jelentős részét. A zene kellemes kikapcsolódást jelent számomra. Sportból nyáron az úszás, evezés és az asztalitenisz a kedvencem.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: interjú, dr. Hídvégi Edit, gyermekgyógyász, allergia, ételallergia, csecsemők, kisgyermekek
Kapcsolódó cikkek:
A gyógyszerész: Harsányiné Incze Edit szemével az allergiáról
A VegaFOOD Magyarország bemutatkozása
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
Mutasd a tányérod!
Fejfájás, fáradékonyság hátterében nikkel allergia
Immunterápia: az orális allergia szindróma kezelésére
Egészségesen gyermekkorban - a szénhidrátok és a fehérjék szerepe a táplálkozásban
Rovarcsípés és az allergia
Az anafilaxiás reakció kezelése
Az EpiPen használata ételallergiás gyermekek esetében Ausztráliában és Nagy Britanniában


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink