Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia

Singola Edit, 2009-03-16
A táplálkozás kérdése nem csak azért jelent napi gondot, mert meg kell keresni a betevő falatot, hanem mert ügyelni kell arra is, hogy egészséges és kielégítő tápanyagot juttassunk a szervezetbe. Mit főzzek ma, mi az, ami nem hizlal, mit enne meg a gyerek is? - és ezekhez hasonló kérdések merülnek fel az anyukákban. De mit mond a szakember? Mi kerül Fábiánné Susán Szilvia családjának az asztalára? A dietetikust kérdeztük életéről, családjáról, tanácsiról.

Az étel, a táplálkozás az életet jelenti. Napjainkban egyre többet foglalkozunk az egészséges és kielégítő táplálkozás kérdésével. A családanyák aggódnak, mit is tegyenek az asztalra, ami az egész családnak megfelelő. Mit javasol a dietetikus?
 
Véleményem szerint a legfontosabb a megfelelő alapanyagválasztás, ill.  az egészséges táplálkozásnak megfelelő konyhatechnológiai eljárások kiválasztása. Tehát nem kell teljesen eltérni az addig megszokottól, viszont az ételeket zsírszegényebb alapanyagokból válogassuk össze, és egészségesebb módon készítsük el őket. Fontos, hogy vásárláskor megnézzük, mit emelünk le a polcról. Nem csak a minőségmegőrzési időt kell figyelni, hanem pl. tejtermékeknél a zsírtartalmat, gabonapelyheknél azt, hogy mennyi cukrot tartalmaz, ásványvizeknél legalább a nátrium tartalmat (minél kevesebb legyen). Bő zsírban ritkán süssünk, zsír helyett olajat használjunk, inkább a  főzést, párolást, grillezést, rántás helyett habarást részesítsük előnyben.
 
Ön a megelőzés híve. Saját családjában is ez a gyakorlat. Milyen ételeket készít otthon a férje és kisfia számára? Mi a kedvencük?
 
Családunk kedvenc ételei közé tartoznak a pácolt sült húsok, grillezett zöldségekkel, ill. steak burgonyával, utóbbit sütőben készítem, mindenféle zsiradék nélkül. Kisfiam egyik kedvence a rizses hús csirkehússal, a burgonyapüré, ill. a rántott halrudacskák.
 
Családja miként törekszik az egészség megőrzésére: táplálkozás, mozgás, életszemlélet? 
  
Szerencsés vagyok, mert sem a férjem, sem kisfiam nem utasítja el az egészséges ételeket, ami megkönnyíti az egészséges életmód folytatását itthon. Mivel mind nekem, mind a páromnak alkatunknál fogva oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk, mikor és mennyit, ezért nagy szükségünk van az alapvető szabályok betartására.
Természetesen nem egyszerű a hétköznapok során mindenre odafigyelni a rohanás közepette, de a választás lehetősége ott van mindenki előtt, még ha a munkahelyén is ebédel.
Kisfiam napközbeni étkezésébe nincs sajnos beleszólásom, mert oviban van, de úgy nevelem, hogy minden ételt megkóstoljon, és ha nem ízlik, nem kell belőle sokat ennie. Az egészséges étkezésen kívül éppoly fontos a rendszeres testmozgás, így edzőterembe járunk párommal hetente 2-3 alkalommal, még most is, hogy babát várok. Kisfiammal pedig babaúszásra.
 
Van esetleg a családjában ételallergiás vagy olyan, akinek egész életében diétát kell tartania (pl. cukorbeteg)? Milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát? 

Tágabb családomban van három olyan ember, akinek diétát kell tartania, ketten cukorbetegek, a harmadik cöliákiás. Sajnos utóbbi rokonom a jó példa arra, hogy milyen fontos komolyan venni az ételallergiás gyermekek  szigorú diétájának betartását, mert ez nála igen hiányos volt. Emiatt visszamaradt az idegrendszeri fejlődésben. Azt hiszem, ez is motivált abban, hogy ezt a szakmát választottam. 
 
Milyen korosztály és milyen problémákkal keresik fel Önt leginkább? 
  
Sok fiatal keres meg fogyó- ill. hízókúrával kapcsolatban, de a 30-60 évesek is sokféle táplálkozási problémával fordulnak hozzám.
 
Volt speciális esete? Emlékszik a legnagyobb kihívásra? Hogyan sikerült megoldania?

Nemrég egy óvó néni kért fel a fiam ovijából, hogy segítsek, mert az apukája nem tartotta a cukorbetegsége miatt szükséges diétát, ezért veseszövődmény alakult ki nála. Egy hónapot kapott a bácsi arra, hogy javuljanak az eredményei, különben művesekezelést helyeztek kilátásba. Szerencsére úgy néz ki, hogy segítségemmel és természetesen a család összefogásának és meggyőzőerejének köszönhetően a bácsi elkerüli a dialízist. Jelenleg javult nemcsak a bácsi közérzete, de a laborparaméterei is.
 
Milyen gyakran kerül szembe ételallergiások problémáival és leginkább mely ételallergiában szenvedők gondjának megoldása okozza a legnagyobb nehézséget?

Internetes tanácsadás során rendszeresen kapok ételallergiával kapcsolatos kérdéseket, különösen gyakran kisgyermekes szülőktől. Minél több probléma áll fenn egyidejűleg, annál nehezebb egy diéta összeállítása, mivel szűkül az elfogyasztható ételek köre. Több olyan esettel is találkoztam, amikor egyidejűleg több diétát kellett összeegyeztetnem, hogy minden problémára megoldást jelentsen. Interneten azért is nehéz tökéletes megoldást kínálni,
mert legtöbbször nem kapok visszajelzést.
 
Ön szerint az ételallergiások étrendje lehet-e teljes értékű  és adekvát, amellett, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből?

Az esetek egy részében, nagyobb odafigyeléssel kialakítható a fogyasztható élelmiszerek köre, bizonyos esetekben a diéta mellett viszont gyógyszeres kezelésre, ill. táplálékkiegészítők fogyasztására is szükség lehet.
 
Kiknek a legnehezebb étrendet összeállítani? Mely ételallergiában szenvedők étrendjéből kerülhet ki a legtöbb értékes tápanyag?

 Minél többféle allergiában szenved valaki egyidejűleg, annál nehezebb összeállítani a diétát úgy, hogy minden tápanyaghoz hozzájusson a beteg.
 
Mi jelenti a legnagyobb problémát a diétázók számára a mindennapi élet során?

A legnagyobb problémát a tájékoztatás hiánya, ill. a diétás élelmiszerek beszerzésének nehézségei okozzák. Adott esetben a helyettesíthetőség problémaköre is felmerül.
 
Az élelmiszerek jelölése mennyire teszi egyértelművé, hogy az adott ételt fogyaszthatja-e diétázó? Kielégítők ezek a jelzések, megfelelő ilyen téren az információszolgáltatás?

Egyre több gyártó gondoskodik a megfelelő tájékoztatásról, ami jelentős segítség a diétázók számára. Fontos, hogy ezeket a címkéket alaposan olvassuk el, ügyelve a részletekre.
 
Ön szerint elegendő allergénmentes (pl. gluténmentes, laktózmentes) termék kapható Magyarországon? A gyártók mennyire veszik figyelembe az ételallergiások igényét, a megfelelő tájékoztatást, a speciális igényhez való hozzáállást a gyártás, a termékskála bővítés, és a fogyasztók egészség/érdekvédelme során?

A gyakoribb allergénektől mentes termékek széles választéka áll a diétázók rendelkezésére, (pl. laktózmentes, gluténmentes termékek) bár ezek sokszor drágábbak a többi terméknél. Vannak viszont bővítésre szoruló terméktípusok.  Egyre több gyártó biztosít internetes vásárlási lehetőséget, melynek segítségével számos termék olyan településeken élők számára is elérhetővé válik, ahol korábban gondot okozott a diétás termékek megvásárlása.
 
Mint édesanya milyen elvek alapján vásárol, választ termékeket?

Kisfiam ízlését a kezdetektől az egészséges ételek irányába igyekszem formálni. Ez azt jelenti, hogy a nyers zöldségeket megszerettettem vele ugyanúgy, mint a magvas péksüteményeket. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell nap mint nap kompromisszumokat kötnünk, főként amikor pl. minden reggel ugyanazt a reggeliző pelyhet enné legszívesebben. Igyekszem a kevés cukrot tartalmazó, zsírszegény, ill. rostdús termékeket előnyben részesíteni.
 
Sokkal nehezebb azoknak a helyzete, akik többszörös ételallergiában szenvednek (pl. gluténre, laktózra, tojásra, mogyoróra, tejre is allergiásak), és ezáltal a  diétájuk is sokkal összetettebb. Mit tud nekik tanácsolni?
 
Mindenekelőtt azt javaslom,  mindenképp kérjék meg a háziorvosukat, ill. a gyermekorvost, hogy ajánljon olyan dietetikust számukra, akivel személyesen felvehetik a kapcsolatot. Másrészt vegyék fel a kapcsolatot hasonló problémákkal küzdő társaikkal is, ( ill. az őket segítő és összefogó egyesületekkel, szövetségekkel) mert számos olyan hasznos tanácsot kaphatnak, amiket mások már kitapasztaltak.

A munka és a család, kisfia mellett mi tölti még ki az életét? Van valamilyen hobbija?
 
A  munkahelyem, a diétás tanácsadás, a www.dietetikus.net oldal szerkesztése, a gyermeknevelés és háztartási teendők mellett igen fontos szerepet játszik az életemben az éneklés, ill. hangképzésre is járok. Tagja vagyok egy amatőr színjátszó csoportnak, és számos koncerten, ill. rendezvényen (pl. kiállítás megnyitón, esküvőkön, idősek otthonában) énekeltem. Így teljes az életem, szerencsére a családom maximálisan támogat ezekben.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: interjú, Fábiánné Susán Szilvia, dietetikus, ételallergia, gyermekek, táplálkozás
Kapcsolódó cikkek:
A gyógyszerész: Harsányiné Incze Edit szemével az allergiáról
A VegaFOOD Magyarország bemutatkozása
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
Ételallergia és anafilaxiás esetek analízise
Az EpiPen használata ételallergiás gyermekek esetében Ausztráliában és Nagy Britanniában
Pre- és probiotikumok hatása az ételallergiára
Asztma és ételallergia
Ételek lehetséges szerepe az allergiás betegségekben


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink