Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


MPI rendszer az allergia ellen

Márton Márk, 2009-03-18
Az MPI használata révén nem csak a vírusokat, és bizonyos baktériumokat tudunk elpusztítani. Az angol allergiakutató intézet (BAF) vizsgálatai szerint, 1 óra működést követően egy 19,16m3-es kísérleti kamrában, az allergizáló anyagok 99.9%-át megszüntette. Egy átlagos 50-70 m3-es, magyar hálószobát alapul véve megállapíthatjuk, hogy az eszköz 3-4 órás működését követően a hálószoba allergizáló anyagoktól mentessé válhat.

Samsung MPI: klíma, mely megvéd a influenzától és az allergénektől is

A Samsung Electronics bemutatta a lakossági komfort klímaberendezéseibe épített MPI (Micro Plazma Ion) légtisztító rendszerét. Az egyedülálló megoldás segítségével a klímaberendezés képes semlegesíteni a légtérben lévő influenzavírusokat, akár fűtés, akár hűtés közben.

A Samsung MPI klímái semlegesítik az influenzát okozó vírusokat.
A innovatív technológia révén az MPI a levegő páratartalmát aktív hidrogén és negatív töltésű oxigén ionokra bontja, melyeket a kifújt légárammal együtt juttat a levegőbe. Az aktív hidrogén ionok a vírusok, baktériumok felszínéhez kapcsolódva szétroncsolják azok antigénjeit és nukleinsavait így elpusztítják azokat.
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete által elvégzett kísérletek szerint az MPI berendezés használatával 10 perc működtetés után az influenza A vírusa a kísérleti kamrában nem volt kimutatható.
Az európai uniós akreditációval rendelkező szegedi intézet a kapott eredményekről hivatalos tanúsítványt állított ki, melynek értelmében a „A folyamatos MPI működéssel a fertőzési lánc megszakítható”.

MPI rendszer a bőr védelmében
Bármennyire is fontos a testnek az aktív oxigén, annak túltengése rákot illetve a bőr gyors öregedését okozhatja. Az MPI használatának harmadik kedvező tulajdonsága, hogy az aktív oxigén gyökök mennyiségének szabályozásával bőrének optimális környezetet teremt.

Dr. Deák Judit, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet egyetemi docense beszámolt arról, hogy az általuk végzett kísérletek szerint az MPI (Micro Plazma Ion) berendezés használatával 10 perc működtetés után az influenza A vírusa a kísérleti kamrában nem volt kimutatható.

Az influenza vírust megszüntető kísérlet

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete egy WHO-tól származó influenza törzset, az A/Moscow 10/99 törzset vizsgált, mely H3N2 típusú, azonosító jele 344/a 05.08.18. A 7.-ik átoltásból (passzázs) származó vírus 0,1 milliliterenként 10-7x0,59 mennyiségű élő vírust (EID50) tartalmazott. 

A vírustartalmú folyadékot a kísérletek során különböző koncentrációkban 1 légköbméterbe, zárt rendszerbe juttatták be szórófej segítségével aeroszol formában. 

Az MPI működtetése révén sikeresen megszűntethető volt az influenzavírus. A kísérletek tanúsága szerint már 10 perc MPI behatási idő után nem volt kimutatható az influenza A vírus H3N2 típusa sem antigén kimutatási módszerrel, sem PCR  eljárással, miközben az MPI használata nélkül vizsgált kontroll mintákban a vírust folyamatosan kimutatták.

Az MPI rendszert 10-120 perces működéssel tesztelték. A folyamatos működtetés során a vírusok felszíni fehérjéit teljesen szétroncsolta, azaz a levegőbe juttatott vírusok életképességét megszüntetette, ezek után nem lehetett kimutatni a zárt légtérben a vírusokat.
Tüsszentésnél baktériumok és vírusok százezrei-milliói kerülhetnek a légtérbe és méretüknél fogva hosszú percekig lebeghetnek. Különösen zárt légtérben egyetlen tüsszentés számos megbetegedést okozhat. Ha influenza vírusra fogékony, vagyis védőoltással be nem oltott emberek gyűlnek össze, a fertőzés veszélye megnő.

A szegedi vizsgálatoknak voltak külföldi laboratóriumokban végzett előzményei és eredményei. Japánban baktériumokat és háziállatok megbetegedését okozó vírusokat, Nagy-Britanniában allergéneket vizsgáltak. Koreában állatról emberre terjedő, úgynevezett zoonózist okozó vírusokat vizsgáltak többek között.

Légúti fertőzések kialakulása

A légutak infekciói a leggyakrabban előforduló fertőző betegségek, mivel a légutakat borító hámsejtek közvetlen kapcsolatban vannak a környezettel és folyamatosan ki vannak téve a levegőben előforduló mikroorganizmusokkal való érintkezés által okozott esetenként káros hatásoknak. A légúti fertőzések jelentős része a fertőzött levegő belégzésével alakul ki. A tüsszentés és köhögés alkalmával a beteg ember nyálával, légúti váladékával kórokozókkal teli úgynevezett aeroszolt juttat a légtérbe. A légúti fertőzések jelentős része fertőzött aeroszol belégzésével alakul ki. Az aeroszolban lévő cseppek átmérője általában 6 µm. A beteg ember légúti váladéka köhögéssel, vagy tüsszentéssel mikrocseppek formájában kerül a légtérbe. A légutakon keresztül történő fertőzés súlyossága függ a levegőbe került, majd belélegzett kórokozók számától, az aeroszol cseppek méretétől és a kórokozók kiszáradással UV-fénnyel, MPI-vel szembeni ellenállókészségétől.

Egy 100 µm, átmérőjű nyál-, nyálka- vagy légúti váladék részecske, mely tartalmazhat kórokozókat, néhány másodperc után lehull a levegőből a szoba padlójára. A 10 µm, átmérőjű részecske 20 percig, ennél kisebb átmérőjű még tovább lebeg a levegőben.

A 6 µm, vagy ennél nagyobb méretű részecskék az orrkagyló belső felszínén, az orrnyálkahártyán tapadnak meg, az ennél kisebbek az alsó légutakig képesek eljutni és útjuk során az orrnyálkahártyán, torokban, garatban, gégében, légcsőben, és tüdőben  okozhatnak fertőzést. A légúti terjedésen kívül leggyakrabban kézfogással, vagy kezünk és egy-egy élettelen tárgy, például kilincs, billentyűzet, tömegközlekedési eszköz kapaszkodójának közvetítésével is átvihető a fertőzés.   

A kísérleti eredmények összegzése

Az MPI működtetése révén 100%-ban eliminálható volt az influenzavírus. A kísérletek eredménye szerint már 10 perc MPI behatási idő után nem volt kimutatható au influenza A vírus H3N2 típusa, sem antigén kimutatási módszerrel, sem PCR eljárással, miközben az MPI használata nélkül vizsgált kontroll mintákban a vírus folyamatosan kimutattuk.

Az MPI már 10 perc folyamatos működés után a vírusok felszíni antigénjeit és nukleinsavát szétroncsolta, azaz a levegőbe juttatott vírusok életképességét megszüntette. Ennek eredményeképpen már nem lehetett kimutatni a zárt légtérben a vírusokat.

Vélemény

Tüsszentéssel vírusok százezrei kerülhetnek a levegőbe és méretüknél fogva percekig lebeghetnek. Zárt légtérben (zsúfolt osztálytermek, orvosi rendelők várói, közlekedési járművek, munkahelyi irodák) egyetlen influenzás tüsszentés egyidejűleg számos megbetegedést okozhat az influenza védőoltásban nem részesült, fogékony populáció körében. A folyamatos MPI működtetéssel a fertőzési lánc megszakítható.

Az MPI légtisztító berendezés a Samsung Mont Blanc, Vivace, Crystal és Konzol  légkondicionáló családjaiba került beépítésre.

Forrás: www.samsung.comElőző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: allergének, MPI, influenza vírus, Samsung, klíma
Kapcsolódó cikkek:
5 kérdés az allergia vizsgálatról
Mire figyeljenek az allergiások a H1N1 influenza járvány idején?


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink