Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A napi 5-6 gramm só volna egészséges - Kicsit kevesebb konyhasó, sokkal kevesebb szívhalál

Márton Márk, 2009-03-30
A mai társadalomban a legtöbb konyhasó nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található.

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne, kiváltképp az afroamerikaiak körében, akik között különösen gyakori a magas vérnyomás és a sóérzékenység. Az erről szóló előadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában. Mérések szerint az amerikaiak átlagosan 9-12 gramm konyhasót fogyasztanak naponta és az európai számítások szerint mi sem eszünk meg kevesebbet.

Kirsten Bibbins-Domingo és munkatársai olyan számítógépes programot dolgoztak ki, mellyel modellezték a felnőtt lakosság sófogyasztásának, valamint szív- és érrendszeri halálozásának összefüggését. A mai társadalomban a legtöbb konyhasó nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található. A táplálkozástudomány szakértői szerint napi 5-6 gramm só volna egészséges, mert sok bizonyíték van arra, hogy a túlzott sózás emeli a vérnyomást és fokozhatja a vízvisszatartást, ami különösen szívelégtelenségben hátrányos.

A számítógépes modellezés lehetővé tette, hogy kiszámítsák, az USA területén 2010 és 2019 között hogyan alakulna az infarktus vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás, ha csökkenne a konyhasó fogyasztása. Hangsúlyozták, hogy az amerikai lakosság, főleg az élelmiszeripar fejlődése miatt, az 1970-es évekhez mérve mintegy 50 százalékkal több sót eszik és a magas vérnyomás betegség előfordulása ezzel szinte párhuzamosan, hasonló mértékben nőtt. Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné, viszont az Egyesült Államokban 250 ezerrel kevesebb szív- és érbetegség keletkezne és egy évtized alatt 200 ezer emberrel kevesebben halnának meg.

Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás. Kirsten Bibbins-Domingo kiemelte előadásában: az Egyesült Királyságban az élelmiszeripar önként vállalta, hogy mérsékli a sóhasználatot a konzervek, tartós ételek készítése során. "A döntéshozók is hozzájárulhatnának ehhez az USA-ban, ha megfelelő szabályozás történne" - tette hozzá.

Forrás: életmód.hu


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: sófogyasztás, szívhalál, felmérés, számítógépes modellezés, egészséges táplálkozás, ajánlott napi fogyasztás
Kapcsolódó cikkek:
Családból hozzuk a túlsúlyt
Ketyeg a rák időzített bombája, és a világméretű elhízás a gyújtózsinór
Túlsúlyban a rák rizikója
Növekvő súly, növekvő gondok - az elhízás és az érbetegségek
Rózsaszín Egészségnap, séta az egészségért, a mellrák ellen
Ingyenes vérnyomásmérési és tanácsadási hónap
Egészségesen gyermekkorban - a szénhidrátok és a fehérjék szerepe a táplálkozásban
A VegaFOOD Magyarország bemutatkozása
Mutasd a tányérod!
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink