Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A VegaFOOD Magyarország bemutatkozása

Márton Márk, 2009-03-30
Manapság egyre fontosabb szerepet kap az emberek életében a tudatos táplálkozás. A vetegáriánus táplálkozási forma szintén ezek közé sorolható. Kétségtelen, hogy könnyebbséget jelent az embernek, ha az ételt házhoz is szállítják. Ezúton is szeretnénk javasolni Olvasóinknak a VegaFOOD Magyarország piacvezető szolgáltatóját, akik vegetáriánus (lakto vega, vegán) ebéd házhozszállítását vállalják. Horváth Ádámot kérdezzük.

Honnan és mikor jött az ötlet, hogy egy ilyen szolgáltatást kezdeményezzenek Magyarországon? Meséljen egy kicsit nekünk a kezdetekről és a konyhájukról!

Igazából én csak később jöttem a VegaFOOD-hoz, amikor már két éve működött. Eredetileg két jóbarátom kezdte el csinálni, méghozzá oly módon, hogy otthon a konyhájukon ebédet kezdtek főzni az ismerőseiknek, majd ezt szállították nekik házhoz. Az ötlet annyi volt, ami most is működteti a konyhát: olyan embereknek segítünk, akik szeretnék a mindennapjaikban megvalósítani a valóban egészséges táplálkozást, de munkájuk vagy más elfoglaltságuk révén nem jut idejük a főzésre. A VegaFOOD-dal nekik próbálunk meg segíteni, az ő problémájukra nyújtunk - egy most már országos szinten elérhető - szolgáltatást.

Milyen szellemiség alapján állítják össze az étrendet?

A szellemiségre a legjobban talán az jellemző, hogy mivel „Abból leszel, amit eszel” - így nem mindegy, hogy milyen minőségű alapanyagokból állítjuk össze az ételeket. Igyekszünk mindig a legfrissebb zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonából és más csupa biztonságos és megbízható származású alapanyagból sütni-főzni.
Ezen kívül nagyon fontos, hogy szeretettel és a megfelelő légkörben főzzünk, hiszen az étel harmóniáját a szakács tudatállapota is nagyban befolyásolja. Nem beszélve annak a tudatáról és lelki világáról, aki megeszi. Mindenki az édesanyja főztjét szereti a legjobban, mivel amikor édesanyánk nekünk főz, akkor azt nagy szeretettel teszi.
Mi ehhez hasonlóan nagy szeretettel főzünk, csak nem a gyerekeinknek, hanem Istennek. És ettől az ételek különlegesen ízletesek és táplálóak lesznek a test és a lélek számára egyaránt.
Ráadásul nem kell semmiféle erőszaknak történnie ahhoz, hogy jóllakjunk, hiszen egyetlen állatnak sem kell elpusztulnia ahhoz, hogy nálunk ehessen valaki, így érvényesül az Ahimsa, vagyis az erőszaknélküliség elve.

Milyen kultúra jellemzi az egyes ételeket?

Több féle kultúrából főzünk, mondhatni az egész világ konyhakultúrája megtalálható a repertoárunkban, akár napi szinten is, hiszen negyvenféle ételből lehet rendelni nap mint nap, melyek nagyon változatos összeállításokban kerülnek az étlapra. Talán ezért is neveznek bennünket vendégeink a legizgalmasabb ebédszállítónak a hátunk mögött.
Természetesen, mivel itt vagyunk Európa közepén - Magyarországon - ezért nagyon jellemzőek az európai és főleg a magyar konyha ételei is a menüinkben. Természetesen nem úgy készítjük el, ahogyan azt nagyanyáink, hanem ízvilágra és küllemre hasonlóan, viszont sokkal de sokkal egészségesebben. Az Ayurvédikus konyhakultúra egészségközpontú alapelveit alkalmazzuk az európai konyhában. Továbbá ételeleinkben nem használunk húst, halat, gombát, tojást.

Kik szoktak leginkább Önöktől rendelni? Inkább a hölgyekre jellemző a vegetáriánus táplálkozás. Korosztály alapján kik számítanak elsődleges rendelőknek?

Igen, általában hölgyek rendelnek tőlünk nagyobb százalékban, mivel ők sokkal jobban adnak az egészségre és nem utolsó szempontból a szépségre. Mert aki vegetáriánus ételeket eszik, sokkal egészségesebb és a fiatalságát is sokkal jobban megőrzi. Ezen kívül a hölgyek nagyon szeretnek diétázni, sőt különféle kúrákat csinálni, vagyis tudatosan táplálkozni, és erre azt hiszem mi vagyunk a legjobb ebédszállító, hiszen rengeteg olyan egészségcentrikus partnerünk van, akikkel együtt dolgozva állítottuk össze a különféle menüinket.
Például nem olyan régen indítottuk a szénhidrátszegény menünket, melyet egy magánklinika kutató orvos szakértőivel állítottunk össze. Valamint szintén újdonság a pH-csoda lúgosító menünk, melyet maga "a lúgosítás atyja” , azaz Dr. Robert Young is kóstolt, és nagyon ízlett neki.

Mint említik, ételeikben nincsen hús, hal, tojás, sem ezek származékai, sőt semmilyen hagymaféle vagy gomba. A fenn említett élelmiszerek hiánya nem okoz-e hátrányokat táplálkozás-élettani szempontból? Hiszen a hús, a hal és a tojás, mint elsődleges fehérjeforrások szerepelnek egy átlag ember étrendjében. Bejut-e minden szükséges tápanyag a szervezetbe, ha a fenti élelmiszereket kihagyjuk az étrendünkből? Milyen ételekkel helyettesítik a fehérjeforrást?

Természetesen bejut minden vitamin és ásványi anyag, különben nem tudnánk most itt beszélgetni. Én hetedik éve táplálkozom az Ayurvéda szerint, ezen elvek figyelembe vételével, és azt kell mondanom, sokkal jobb így. Persze sokan gondolhatnák, hogy persze, biztos csak azért, mert irodában ücsörgök egész nap, meg úgy élek, hogy a szél se fújhasson meg, de el kell mondanom, hogy 11. éve foglalkozom harcművészetekkel. S mióta így táplálkozom, az állóképességem megkétszereződött, orvosnál csak egyetlen egyszer voltam és a fogaim is teljesen rendbe jöttek. De ezek nem csak az én tapasztalataim, hanem sok más ismerősömé, barátomé is, akik áttértek a valóban egészséges táplálkozásra.

Ezek a kérdések általában azért szoktak megfogalmazódni az emberekben, mert itt nálunk Magyarországon nincs kultúrája a vegetarianizmusnak. Az emberek nagy része, még ma is azt gondolja, hogy ha valaki vega, akkor az ugyanazt eszi mint ő, csak kihagyja belőle a húst. De ez természetesen nem így működik. Illetve, azok akik így álltak át a húsevésről a vega táplálkozásra, nekik vannak rossz tapasztalataik.
A vegetarianizmusnak sokféle formája van, én általában nagyrészt lakto-vegetariánus vagyok, vagyis tejet és tejtermékeket fogyasztok, és innen így jut a szervezetem állati eredetű fehérjéhez. De ismerek olyanokat is, akik a vegán táplálkozást folytatják, s ők még tejet sem vesznek magukhoz, mégis vígan élnek így is.
Rengeteg olyan étel van, amiből a szervezet hozzájuthat a megfelelő tápanyagokhoz, csak meg kell ismerni őket és egy kicsit tudatosabbnak kell lenni, amikor arról döntünk, hogy mit szeretnénk enni. Természetesen a gyorséttermi táplálkozás épp az ellenkezője annak, amit mi képviselünk, így aki ahhoz van szokva, hogy beugrik ide vagy oda, hogy bekapjon valamit, annak nem is ajánlom ezt az életmódot. Csak abban az esetben, ha tud fordítani egy kis időt arra, hogy megismerje, hogy mikor, mit, és mivel érdemes fogyasztania.
Egyébként van egy blogunk, ahol már nagyon sokat foglalkoztunk ezzel a témával és ott mindent meg lehet tudni, akit érdekelnek a konkrét részletek is.

A hagyma és a gomba növényi eredetű ételeknek tekinthetőek. Miért mentesek
az Önök ételeik a fenn nevezett élelmiszerektől?

A gomba sötét helyeken nő és általában rothadásból épül fel. Azt hiszem, ezt tovább nem is ecsetelném, hogy az ayurvédikus konyha miért mellőzi a főztjeiből. A hagymát pedig inkább csak mint gyógyszerként, illetve orvosságként használjuk, mivel annyiféle hatóanyag és hatás van benne, hogy az könnyen felboríthatja a szervezet egyensúlyát.

Az indiai konyha ismert arról, hogy igen fűszeresen készítik el a legtöbb ételt. Ez nem ront-e az amúgy egészséges szemléletet követő táplálkozás során?

A fűszereknek és minden más zöldségnek, gyümölcsnek, vagyis minden növénynek vannak gyógyhatásai a szervezetre. Az Ayurvéda ezek alapján állítja össze az ételeket. A fűszerek pedig az ízeikkel adnak különféle energiákat a testnek. De nem minden energia jó mindenki számára. Vannak olyan ételek, amik nekem jók, de másnak például méreg lehet, és fordítva úgy szintén igaz ez.
Az Ayurvéda 3 Dósára osztja a különböző testfelépítéseket és ezek alapján ajánl ételeket, fűszereket. Tehát ha valaki például pont olyan ételt eszik, ami az ő testtípusának nem jó, akkor valóban okozhat problémát magának, de ha tisztában van a tudatos táplálkozás alapelveivel, akkor ez nem okoz problémát.
Amúgy a honlapon és a blogon szintén már sokat foglalkoztunk ezzel a témával, sőt egy táblázat segítségével bárki könnyedén meghatározhatja a saját testtípusát és megismerkedhet azzal, hogy neki mi az, ami valóban jó és egészséges. Ezen kívül maguk az ételek amiket nap mint nap lehet rendelni tőlünk kiválogathatóak a 3 féle Dósa szerint.

Az abszolút higéniai körülményeken túl odaadással és figyelemmel készülnek és a kíméletes konyhatechnológia révén az összetevők nagy része megőrzi természetes értékeit. Mit lehet erről egy kicsit részletesebben tudni? Mire figyelnek oda leginkább?

Az ételeinket nem főzzük és sütjük agyon, hanem egy speciális eljárással általában csak pároljuk őket, ami arra jó, hogy megmaradnak a vitaminok és az ásványi anyagok. Igazából gőzzel dolgozunk, azzal sütünk-főzünk. Erre egy speciálisan elkészített gőzsütőt használunk, ami nagyon jól funkcionál. A lényege így egyszerűen és röviden annyi lenne, hogy nincs nagyon magas hőnek kitéve a növény, hanem csak gőz járja át a pórusait és így nem mossa ki belőle ezeket a hasznos elemeket, hanem megfőnek a rostok és ezek mind benne is maradnak, ráadásul sokkal jobban is néznek ki utána.

Az étkeztetés során odafigyelnek a különböző ételallergiában szenvedőkre. Ami azt jelenti, hogy cukor, szója, tej és gluténmentes diétát is állítanak össze. Milyen gyakran rendelnek Önöktől ilyen jellegű menüket?

Magyarországon egyedülállóan a VegaFOOD ételein tüntetjük fel a pontos alapanyag összeállítást, hogy az embereknek ne kelljen egy jól hangzó ételnév alapján választaniuk, hanem tudják azt is, hogy mi van benne, mitől az, ami az étel. Nincsenek ezirányú titkaink, igyekszünk nyitott kártyákkal játszani.
Szintén egyedülállóan van egy külön kis program, illetve opció az ebédrendelésnél, amikor a vendég kiválaszthatja, hogy milyen allergia szerinti ételeket nem kér és ilyenkor a rendszer automatikusan csak azokat teszi ki neki az étlapra, amelyek nem okoznak olyan jellegű allergiát.

Felkészültek-e arra, hogy igény szerint más ételallergiában szenvedőknek is összeállítsanak étrendet? Mire figyelnek oda konyhatechnológiai és higiéniai szempontból, amikor ilyen jellegű ételeket készítenek?

Jelenleg cukor-, tej és állati eredetű fehérje-, glutén-, és szójamentes opciók vannak, illetve mogyorót tartalmazó ételeket is lehet szelektálni. De igazából bármikor lehet még több ilyen lehetőség, ha felmerülne még valami. Ezzel kapcsolatban természetesen várjuk az észrevételeket, hiszen nekünk az a lényeg, hogy minél sokoldalúbbak legyünk és minél több segítséget tudjunk nyújtani a különféle allergiákban szenvedőknek is.

Nem csupán az ételallergiásokra figyelnek oda, de fogyókúrás és, anticandidás diétázók is fordulhatnak Önökhöz. Ezen étrendek kialakításakor mire figyelnek oda?

Fogyókúrára többféle megoldást is ajánlunk. Ez ugye attól függ, hogy ki melyik testtípusba tartozik. A lúgosítás például általában működik mindenkinél, de a szénhidrátszegény diéta már nem biztos. Ha fogyókúráról van szó, akkor általában az az elv, hogy ne kelljen szenvedni közben, vagyis olyan ízek és ételek legyen össze állítva, amiből nyugodtan és jóízűen ehet a fogyni szándékozó. De alapjában véve már attól is le szoktak fogyni vendégeink, hogy mellőzik a húst és áttérnek a vegetáriánus táplálkozásra.
Az anticandidás ételekre pedig külön receptek vannak össze állítva, ugyanúgy mint a lúgosító ételekhez is. Ennél a menünél arra figyeltünk, hogy ne legyenek benne olyan alapanyagok, amelyek a Candidának jót tesznek, vagyis azt táplálják.

Milyen újításokat, bővítéseket vagy reformlépéseket terveznek a közeljövőben, akár az ételallergiában szenvedőkre nézve?

Hamarosan egy szintén egyedülálló különlegességgel szeretnénk hozzájárulni vendégeink mindennapi egészségéhez, méghozzá a csíra salátákkal. Hosszú ideje készülünk már erre, de a technológia most vált kiforrottá és most tudjuk előállítani nagy tételben a különféle növények csíráit és ezekből salátát és más étrend kiegészítőket készíteni. Természetesen ezt a témát is bővebben tárgyaltuk már a blogban.
Ezen kívül szintén mostanában újul meg a karcsúsító menünk, melyet az egyik népszerű női magazin támogatásával újítunk meg. Ez az ő ajánlásukkal fog szerepelni az étlapunkon és szintén tartalmazni fogja a csírasalátákat.
Rengeteg újítás várható, úgyhogy érdemes figyelemmel kísérni a munkánkat, hiszen mi egy olyan cég vagyunk, ahol az a cél, hogy valódi értéket és megoldásokat nyújtsunk a mai rohanó világban, amikor az embereknek pont arra nincs idejük, amivel talán a leginkább foglalkozniuk kéne, az egészségükkel, hogy az élet más területein is sikeresek tudjanak lenni.

Jó étvágyat kíván neked a VegaFOOD!
Ha nincs időd főzni, mi megcsináljuk Neked.


Forrás és további információk: www.vegafood.hu


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: interjú, VegaFOOD, ételszállítás, vegetáriánus táplálkozás, allergénmentes ételek, Ayurvéda, fogyás, anticandidás táplálkozás
Kapcsolódó cikkek:
A gyógyszerész: Harsányiné Incze Edit szemével az allergiáról
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
Egészségesen gyermekkorban - a szénhidrátok és a fehérjék szerepe a táplálkozásban
A napi 5-6 gramm só volna egészséges - Kicsit kevesebb konyhasó, sokkal kevesebb szívhalál
Mutasd a tányérod!
Növekvő súly, növekvő gondok - az elhízás és az érbetegségek
Hasznos táplálkozási tanácsok az egészséges emésztés megőrzése érdekében
A csecsemőkorban túl hamar bevezetett tejdesszertek felelősek lehetnek az elhízásért


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink