Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A lisztérzékeny emberek támogatása és a róluk szóló rendeletek

Márton Márk, 2009-04-08
A lisztérzékenységben szenvedő emberek által fogyasztható gluténmentes élelmiszerek különleges összetételük, illetve előállításuk során használt speciális eljárásoknak köszönhetően megfelelnek az előírt táplálkozási céloknak, ezeket gyűjtőnéven "különleges táplálkozási célú élelmiszereknek" nevezzük.

Az ilyen élelmiszerek csomagolásukon megkülönböztető jelzéssel kerülnek forgalomba, hogy a speciális táplálkozási igényekkel rendelkező fogyasztók egyértelműen felismerhessék a számukra készült termékeket.

Mivel a gluténmentes élelmiszerek, többek közt a gluténmentes liszt nem minősülnek gyógyszernek vagy gyógyszeralapanyagnak, így a jelenlegi jogszabály nem teszi lehetővé az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által történő befogadását. Az Európai Unióban a gluténmentes élelmiszerek szabályozása a Codex Alimentarius (Élelmiszerkönyv) előírásai alapján történnek. A jelenlegi előírás szerint gluténmentes étrendben a 0,3/100g fehérje/szárazanyag tartalmú keményítő használható. A közeljövőben várható az előírás szigorítása.

A lisztérzékeny betegek számára részben kiemelt indikációhoz kötött kategóriában, részben 50%-os  támogatással elérhető a keményítő. Mivel a keményítő gyógyszeralapanyagnak számít, így a társadalombiztosítás által támogatható gyógyszerek köréről és az adható támogatás mértékéről szóló  rendelet alapján magisztrális készítményként egységesen 50%-os kedvezmény jár.

Ha beteg rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal, és a keret meghatározásakor figyelembe lett véve a keményítő havi szükséges mennyisége, akkor a központi költségvetés a beteg által fizetendő 50%-os térítési díjat átvállalja, így a betegnek nem kell fizetnie a készítményért.
Meghatározott esetben a keményítő, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által közleményben közzétett gyógyszer, tápszer felírható kiemelt támogatással, ilyen eset lehet, ha gyermek gasztroenterológus, vagy javaslata alapján - a javaslat keltétől számított egy évig - a gyermek háziorvosa írja fel szövettanilag igazolt és dokumentált gluténérzékenységben szenvedő gyerek számára 18 éves koráig.

Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: liszt, lisztérzékeny, gasztroenterológus, glutén, gluténérzékenység, gluténmentes, társadalombiztosítás, tb, közgyógy
Kapcsolódó cikkek:
Mit tehetünk a lisztérzékenyeknek járó nagyobb támogatás érdekében?
Burgonyafesztivál - 2008 a burgonya éve
Kenyérfesztivál
ORSZÁGOS TALÁLKOZÓ lisztérzékenyeknek 2008. június 29-én 9 órától Dunaújvárosban
3. Lisztérzékenyek Világnapja 2008.
Lisztérzékenységi szűrés Pomázon
Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek
LISZTÉRZÉKENYEK ORSZÁGOS FARSANGJA
Megelőzhető-e a lisztérzékenység?
A gyomor-bélrendszeri betegségek bőrtünetei


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink