Ételallergiabolt

Regisztráció Elfelejtettem a jelszót!
Hírlevél

Keresés
 
Legyen kezdőlap!
 » Hírek, érdekességek
 » Receptek
 » Ételallergia-információk
 » Könyvek, folyóiratok
 
 
 
 
 
 
 
 

Tisztelt látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a portál átalakítás alatt van, jelenleg nem frissül.

Átmeneteileg a webáruház sem üzemel, kérjük, ne rendeljenek!

Megértésüket köszönjük.

Családi Háló Közhasznú Alapítvány


A gyógyszerész: Harsányiné Incze Edit szemével az allergiáról

Singola Edit, 2009-04-27
Az orvos után, de akár még a doktor felkeresése előtt a gyógyszertárban keresnek gyógyírt az emberek bajaikra. A gyógyszerész maximálisan tudja, melyik orvosság mire való. És miért lesz valakiből patikus? A segíteni akarás, az egészség megóvásáért való tenni akarásból.

Így történt ez Harsányiné Incze Edittel úgyszintén, aki a gyógyszerész szakmát választotta. Tanulmányai során a gyógyszerhatástan mellett elsajátította a homeopátia tudományát is. Mondhatnánk, a legjobb ötvözete a gyógyító és preventív szakmának. Saját családjában is először homeopátiás szerekkel próbálkozik, ha betegség üti fel a fejét - bár ahogy mondja, ez náluk igen ritkán fordul elő -, aztán nyúlnak a gyógyszerekhez. Sőt az allergia kezelésében szintén a kettő kombinációját alkalmazza.

A gyógyszerész szakma nagy precizitást, pontosságot igényel. A munkán kívül is jellemzőek Önre ezek?

Általában igen.

Miért lett gyógyszerész? Volt valamilyen különleges indoka?

Mindenképpen egészségügyi pályára készültem, olyan területre, ahol emberekkel foglalkozhatok: az egészségük megóvásáért tehetek valamit. Az élet eddig még azt igazolta, hogy jól választottam.

Milyen örömöket tud ez a szakma adni?

Sikerélményt jelent, ha egy beteg köszönettel tér vissza egy-egy jótanácsért a patikába.

Biztosan találkozott nehezen megoldható feladattal a pályafutása során. Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

A hiánycikkek pótlása mindig feladat elé állítja a szakembert, legyen az orvos vagy gyógyszerész.

Már szlogenné vált a mondás: "Kérdezze meg gyógyszerészét...!" Mit tapasztal, mernek az emberek kérdezni? Bizalommal fordulnak a gyógyszerészhez?

Sok esetben inkább a patikában kérdeznek, mert itt több idő van megbeszélni a problémát, mint az orvosi rendelőben. Ezért is vállalta gyógyszertárunk, hogy aktívan részt vesz a gyógyszerészi gondozás programban.

Melyek a leggyakoribb kérdések? Félnek a betegek a piruláktól, a mellékhatásoktól és az allergiás reakciótól?

Ezek gyakran előforduló kérdések.

Milyen gyakori a gyógyszerekre való túlérzékenység? A magyar populáció milyen hatóanyagokra érzékeny leginkább?

Ma már elég sok az allergiás beteg, köztük azok száma is nő, akik gyógyszerhatóanyagokra allergiásak. Ilyen pl. a penicillin-allergia, vagy a szulfonamidok iránti allergia (ezek az antibiotikumok csoportjába tartoznak).

Az allergiásokra külön figyelmet kell fordítani a gyógyszeradagolásban is. Van-e az Ön családjában allergiás? Milyen allergiával küzd? Mit tudna jó tanácsként elmondani?

Sajnos a mi családunkban is van allergiás. A családom egy része allergiás rhinitisben szenved, de ételallergiás is van köztük. Homeopátiával egészítjük ki a gyógyszeres terápiát, a kettő együtt jelentősen enyhíti a tüneteket.

A gyógyszerek egy része tartalmaz glutént vagy laktózt. Ez a lisztérzékenyek és a laktóz-intoleránsak számára kevésbé előnyös. Vannak számukra allergénmentes gyógyszerek? Ugyanazt a hatóanyagot lehet helyettesíteni?

Laktózérzékeny betegnek a háziorvos segítségével igyekszünk olyan gyógyszerkészítményt találni, mely segédanyagként nem tartalmaz laktózt.

Ön szerint van mód arra, hogy növekedjen a laktózmentes és a gluténmentes gyógyszerek száma?

Ezt az igényt a gyógyszergyárak felé kell jelezni.

Az ételallergiában, az étel-intoleranciában szenvedők körében mennyire gyakori egy-egy gyógyszer hatóanyagára való allergia? Lehet a kettő között összefüggés?

Pl. a perubalzsam-allergiában szenvedőknek mindenképpen javasolt elkerülni a vanillinnal ízesített készítményeket, vagy a mesterséges színezőanyagokat.

Ön foglalkozik homeopátiás kezeléssel is. Miben különbözik ez a hagyományos orvoslástól, kezelési módoktól?

Mivel ez a terápia hasonlót a hasonlóval elven alapul és nem kémiai, hanem kvantumfizikai úton hat, elég nagy a különbég a hagyományos vagy allopátiás gyógymódtól.

A homeopátia mennyire segíthet az allergia kezelésében? Lehet preventív szerepe?

Az immunrendszer erősítésével, alkati kezeléssel nagyon jól csökkenthetők a tünetek és hosszabb távon javulás, illetve a betegség tüneteinek jelentős javulása is várható.

A homeopátia másfajta szemléletet igényel? Hogyan került Ön kapcsolatba vele?

Saját problémám megoldásában segített, ez késztetett arra, hogy minél közelebbről megismerjem, másoknak is ajánlani tudjam Sőt most már a Schüssler-sókkal is kiegészítettem ezt a területet.

Munkájában rengeteg adatot, képletet, mellékhatást kell megjegyeznie, észben tartania. Hogyan tud kikapcsolódni? Mivel tölti a szabadidejét? Hobbi? Sport?

A család mellett az olvasás és a kreatív hobbi (szalvétatechnika) tölti ki a szabadidőm egy részét, és szeretünk kerékpározni, kirándulni.

Családjában törekszik az egészséges életmód megvalósítására? Odafigyel arra, hogy egészséges és tápláló étel kerüljön az asztalra? Mi a család kedvence?

Valóban igyekszem mesterséges adalékanyagoktól mentes alapanyagokat, fűszereket használni. Egyik kedvencünk az aszaltszilvás-tejszínes csirkemell, sütik közül pedig a teljekiőrlésű liszttel készített túrós lepény.

Ha valamelyik családtagja megbetegszik, gyógyszerekhez nyúl, vagy előfordul, hogy házi praktikát alkalmaz?

Elsősorban homeopátiával kezeljük az egyszerűbb tüneteket, illetve gyógyteával, de ha nincs javulás, mindenképpen orvoshoz fordulunk. Ez szerencsére ritkán fordul elő.


Előző Következő

Cikk küldése e-mailben

Neved:
E-mail címed:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Kísérő szöveg:
Ellenőrző kód:  Kérlek írd be a képen látató szöveget!


(Kis és nagybetű eltérés nem számít!)

Kulcsszavak: interjú, gyógyszerész, szakértő, allergia. homeopátia, Harsányiné Incze Edit
Kapcsolódó cikkek:
A VegaFOOD Magyarország bemutatkozása
A dietetikus szemével: Fábiánné Susán Szilvia
A gyermekgyógyász szemével: dr. Hídvégi Edit
„Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
A gyomorfájás rejtett forrása
Mire figyeljenek az allergiások a H1N1 influenza járvány idején?
Allergia egy fertőtlenítőszerre, a klórhexidinre
Előzzük meg a tüneteket! Terápiás lehetőségek az allergia kezelésére - II. rész
Fejfájás, fáradékonyság hátterében nikkel allergia


Látogassa meg Élelmiszerallergia.hu a ShopMania weboldalongoldenbolt
WYW Globál Directory
   
     
  Impresszum | Céginfo | Bemutatkozás | E-mail | Médiaajánlat | Hirdetési árak | Adatvédelem | Bannerek | Feltételek | Jognyilatkozat | Linkpartnerek | Linkexhange | Horvátország | Linkdash | Partnereink